Lentekriebels: We mogen weer, de voorjaarsschoonmaak!

Gisteren is de astronomische lente begonnen. En ik hou van de lente. De dagen worden langer, de temperaturen gaan langzaam richting de 20 graden, de eerste lammetjes worden geboren en de bloemen komen in bloei. De lente doet altijd toch wel iets met me. Ik waardeer bijvoorbeeld heel erg de eerste warme zonnestralen. Waar je in de zomer dagen bij hebt zitten van 'Pff wat is het heet, ik ga naar binnen', zit ik in de lente het liefst altijd en overal buiten; overal waar ik kan genieten van die eerste zonnestralen. 

Voordat ik te veel afdwaal, begin ik maar waar ik het eigenlijk over wil hebben: de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Want hè, dat hoort er toch eigenlijk bij. Nou ben ik zelf geen professionele schoonmaakster, maar hoe gek het ook klinkt, ik kan wel genieten van schoonmaken. Eventjes iets anders aan je hoofd en dat voldane gevoel als je klaar bent. Ze zeggen niet voor niks; 'Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd'. 

De lente is dus enigszins hét startteken om eens lekker alles goed onder handen te nemen. Wat ik zelf heel leuk vind om te doen is mijn kledingkast eens goed opruimen én mijn balkon lente of zomer klaar maken, want nu ligt mijn balkon er ook maar treurig bij. Maar daar later meer over. 

De voorjaarsschoonmaak. Hieronder een lijstje met tips wat je eens goed zou kunnen schoonmaken of opruimen naast de ‘normale’ huishoudelijke taken. 

De keuken

Haal de keukenkastjes leeg, haal er een doekje langs en kijk eens goed wat je terug zet en hoe je het terug zet. Zal je net zien dat dat ene pak hagelslag al twee jaar over de datum is... En zo creëer je waarschijnlijk meer ruimte en is het lekker overzichtelijk! Doe hetzelfde voor de koelkast. Boen ook eens lekker goed de gootsteen, de afzuigkap, het fornuis etc. 

Waarschijnlijk heb je ontzettend veel niet-gebruikte glazen o.i.d. Sorteer wat je wel en niet wil bewaren. Doe de glazen in de vaatwasser (of was ze met de hand) en zet het weer netjes terug. Misschien kan je je neef/nichtje/buurmeisje/vriendin etc. ontzettend blij maken met je glazen die je niet meer gebruikt; toch weer wat voor hun uitzet! 

De woonkamer

Kijk ook eens naar bijvoorbeeld je boekenkast. Zet wat dozen klaar met een sticker 'weggooien' en 'rommelmarkt of weggeven'. Waarschijnlijk maak je niemand blij met je hele oude meuk; die boeken die bijna uit elkaar vallen. Maar andere boeken die je zelf niet meer leest, maar er wel prima uit zien: verkoop ze op de rommelmarkt (Koningsdag?!) of op Marktplaats. Heb je zelf ook een zakcentje. Hetzelfde geldt voor cd's ,dvd's, tijdschriften etc.

Doe eens lekker de ramen of deuren tegenover elkaar open, kan het ook meteen goed luchten. 

De ramen

Was de ramen eens goed (binnen -en buitenkant). Hoe doe je dat nou eigenlijk écht goed? Voeg een gesneden ui toe aan je sopje. Dit zorgt er voor dat er geen strepen komen op de ramen. Een ui, bah? Je kan ook bij je emmer warm water een scheut schoonmaakazijn doen, een scheut spiritus en een druppeltje afwasmiddel. Je ziet zo bijna niet dat er überhaupt ramen zijn! 

Een van mijn favorieten: de kledingkast 

Nou hoef je niet meteen al je winterkleren er uit te gooien en je zomerkleren er voor terug te leggen - dat is wel erg optimistisch, het blijft wel Nederland - maar alles goed opruimen kan natuurlijk wél. Doe dit hetzelfde als voor je boeken, maak een doos (of vuilniszak) met daarop ‘weggooien’, dit is bijvoorbeeld voor de kleding waar gaten in zitten of die versleten zijn. Maak ook een zak met 'rommelmarkt of weggeven' dit is voor de kleding die niet goed meer past of wat je niet meer leuk vindt. Je kunt die kleding verkopen, maar ook wegbrengen naar een kringloopwinkel of inleveren bij een liefdadigheidsinstelling. Zo heeft een ander er ook nog iets aan. 

Wat ik ook weleens doe en wat ontzettend leuk en gezellig is; een kledingruil houden met vriendinnen. Die broek die jij niet meer aantrekt, die wil je vriendin wel graag hebben. In ruil daarvoor krijg jij bijvoorbeeld dat ene truitje wat jou vast geweldig zal staan! Eventueel een andere optie; soms kan je oude (nog goede) kleding inleveren bij kledingwinkels, in ruil daarvoor krijg je dan een kortingsbon te besteden bij de betreffende winkel. 

Last but not least: de tuin

Even goed die tegels schrobben, het onkruid weghalen en gezellige plantjes wegzetten of planten! 

Heb je geen groene vingers? Vraag in het tuincentrum om advies. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg handig om plantjes op mijn balkon te hebben staan die niet zoveel verzorging nodig hebben en die wel tegen een stootje kunnen.  

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. Nu zijn er natuurlijk duizend andere schoonmaaktips om de boel eens lekker op te ruimen. Laat het weten en plaats een reactie!

Reacties