Reinigen tapijt: zo doe je dat!


Na verloop van tijd kan je tapijt een beetje muffig worden en vies gaan ruiken. Alleen het tapijt stofzuigen gaat dan niet helpen. Vlekken zijn hardnekkiger en je zal het tapijt dan dus grondiger moeten schoonmaken. Met onze tips is je tapijt snel weer zo goed als nieuw!

Stofzuig sowieso wekelijks het tapijt om de meeste haren, stof en zand te verwijderen. Mocht je huisdieren hebben, adviseren we het vaker te doen. Twee keer per week bijvoorbeeld. Het echt grondig reinigen van de vloerbedekking zouden we twee tot drie keer per jaar aanraden, om het lekker fris te houden.

Vlekken verwijderen 

Eigenlijk moet je altijd direct actie ondernemen wanneer je vlekken maakt op je tapijt.

Wellicht heb je ooit eten op je vloerbedekking geknoeid en had je toen geen zin om deze vlekken grondig te verwijderen. Probeer dan eens een van deze manieren om de hardnekkige vlekken eruit te krijgen:
  • Strooi wat baking soda over de vlek, laat het even een nachtje intrekken en zuig het de dag daarna op. In de nacht heeft soda genoeg tijd om te doen wat het moet doen; de vlek verwijderen.
  • Doe een scheutje azijn in een emmer heet water. Dep hier de vlek mee in en je zult zien dat de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon!
  • Gebruik ossengalzeep voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. De plek inwrijven, even laten inwerken en daarna deppen met warm water.
  • Scheerschuim is een goede vlekverwijderaar en een alternatief voor tapijtshampoo. Pak wel een witte scheerschuim zonder toevoeging met menthol.

Tapijt reinigen met stoomapparaat

Als je over een stoomapparaat beschikt, kun je ook hier gemakkelijk het tapijt mee reinigen. Het is de meest handige manier, want het gaat erg snel. Wanneer je geen stoomreiniger in huis hebt, kun je die ook huren bij de bouwmarkt.

Wanneer je je tapijt gaat reinigen met een stoomapparaat, kijk dan wel altijd even of jouw vloerbedekking hier tegen bestand is. Maak het tapijt ook niet te vochtig, want dan kan het vies gaan ruiken en erger nog: gaan schimmelen! En dat wil je natuurlijk al helemaal niet. Test even op een stukje tapijt, bijvoorbeeld onder de bank of bed, hoe het tapijt eruitziet wanneer je het hebt gereinigd met het apparaat.

Tapijt laten reinigen

Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om het tapijt te laten reinigen door een professional. Is wat duurder, maar het gebeurt (vaak) wel goed! Wanneer je een beetje Googelt kun je de kosten vergelijken voor het professioneel laten reinigen van je tapijt.

Met deze tips is jouw tapijt weer zo goed als nieuw! Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat!

Reacties