Mieren in huis bestrijden


Mieren gaan op zoek naar voedsel en hoe logisch is het dan ook dat ze dat bij jou in huis in de keuken gaan zoeken? Vooral als je eten op de grond hebt laten vallen of als er eten op het aanrecht ligt. De kleine beestjes lijken misschien onschuldig, maar kunnen heel wat ellende veroorzaken! Denk aan bacteriën op je eten of het aanvreten van het isolatiemateriaal. Lees daarom gauw verder voor tips om mieren in huis te bestrijden en voorkomen.

Oorzaak mieren in huis

We gaven het al kort aan; mieren komen op voedsel af, ze houden vooral van zoetigheid. De grootste oorzaak van mieren in huis zijn vieze vaat in de gootsteen, afval, kruimels, suikerkorrels, geknoeide limonade, noem het maar op. Ga dus op zoek naar de bron en ruim dit direct op.

Wanneer je één mier in huis ziet, zullen er al snel meer zijn. Ze laten een spoor achter wat de rest van de mieren doet volgen. Het is dus belangrijk dat je direct actie onderneemt.

Vliegende mieren

Tijdens de paarperiode van de meest voorkomende mier (wegmier), eind juli/begin augustus, kun je ook vliegende mieren zien. Mannetjes en jonge koninginnen krijgen rond die periode vleugels, waar ze vervolgens in de lucht gaan paren. Het mannetje gaat dood en de koningin verliest haar vleugels, om vervolgens een nest te kunnen maken. Daar ontstaat dan een nieuwe kolonie van mieren.

Mieren in huis bestrijden

Er zijn een heleboel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je mieren kunt bestrijden. Het ene middeltje zal natuurlijk beter werken dan het andere. Probeer gewoon het een en ander uit om te kijken wat het beste werkt. Zo maak je er korte metten mee:


  • Gebruik een mierenlokdoos. Het trekt de mieren aan, ze snoepen van het zoete spul met gif dat erin zit en nemen dat ook mee terug naar het nest. Dit zorgt er vaak voor dat de rest van de kolonie ook vergiftigd wordt.
  • Haal regelmatig een doekje over het aanrecht. Vervang het vaatdoekje regelmatig, want ook hier kunnen mieren op af komen.
  • Verschoon de vuilniszak in huis dagelijks. Maak ook goed schoon rondom de vuilnisbak.
  • Laat geen vieze vaat op het aanrecht staan.
  • Dweil regelmatig, zodat je het spoor uitwist wat de mieren achterlaten voor de rest van de kolonie.
  • Strooi wat koffiedik buiten bij de achterdeur. Dit zorgt voor een soort barricade voor de mieren, zodat ze niet naar binnen kunnen komen.
  • Mieren houden niet van de geur van azijn. Daarom kun je regelmatig even sproeien met een plantenspuit gevuld met azijn op de plekken waar je de mieren ziet.
  • Leg wat muntjes van vijf cent op de plek waar de mieren binnen komen, meestal is dat bij de achterdeur. Mieren lopen niet over koper heen.

Mierenplaag in huis herkennen

Wanneer je een groot aantal mieren in huis ziet, heb je waarschijnlijk last van een mierenplaag. In dat geval zul je waarschijnlijk ergens een mierennest hebben rondom je woning. Mierennesten ontstaan vaak in muren, onder de grond of in een kruipruimte. De aanwezigheid van een mierennest kun je herkennen aan hoopjes zand in de tuin of door donkere bulten in de muur. Bij extreem veel overlast, kun je het beste contact opnemen met de ongediertebestrijding. Zij kunnen dan het nest opsporen en vernietigen.

Mieren in huis zijn vervelend, maar we hopen dat je met onze tips er snel vanaf komt!

Reacties