Processierups - Bestrijden en voorkomen


Je hebt er vast al van gehoord: de processierups. Ze zijn te vinden op eikenbomen en jaarlijks brengen ze heel wat ellende met zich mee. Ze veroorzaken jeuk, benauwdheid, bultjes, tranende ogen en duizeligheid. In deze blog vertellen wij hoe je de eikenprocessierups kunt bestrijden en klachten zoveel mogelijk kunt voorkomen.

De processierups kan in de maanden mei, juni en juli te vinden zijn op eikenbomen. De beestjes zijn ongeveer drie centimeter groot en hebben hele kleine haartjes. De processierupsen samen vormen een groot nest dat bestaat uit spinsel van uitwerpselen en brandhaartjes. En het zijn juist die brandharen die zorgen voor de grootste problemen. De rupsen kunnen deze haren van hun rug afschieten en zo kunnen ze wel 100 meter rondom het nest terecht komen, door bijvoorbeeld de wind. De brandharen zorgen voor jeuk, kortademigheid, tranende ogen, hoesten, bultjes, overgeven en koorts. Er zijn zelfs mensen die verhuizen vanwege de processierups of tijdelijk ergens anders gaan wonen, ergens waar geen eikenbomen in de buurt zijn!

Hoe kom je van de klachten af?

Als jij het slachtoffer bent geworden van de brandharen van de processierups, dan zijn er een aantal manieren om van de klachten af te komen. Met een pluizenroller of met plakband kun je de brandharen van je huid verwijderen. Daarna kun je de huid waar de bultjes zitten insmeren met aloë vera. Dit helpt verkoelend en het zal de jeuk verminderen. Kledingstukken die in aanraking zijn geweest met de processierups was je op hoge temperatuur.

Zodra je klachten ernstig zijn, bijvoorbeeld bij hevige benauwdheid of opgezwollen lippen, tong en ogen, neem dan direct contact op met de huisarts.

Hoe voorkom je klachten?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, letterlijk deze keer! Zorg dat je huid goed bedekt is wanneer je door een gebied loopt met veel eikenbomen. Als de eikenbomen in de buurt zijn van jouw huis, sluit dan altijd deuren en ramen. Zo komen de brandharen niet naar binnen. Heb je een processierupsnest in je eigen tuin, schakel dan de gemeente in en vraag om hulp. Probeer dus nooit zelf het nest te verwijderen, want het nest bevat miljoenen brandhaartjes. Ook wanneer het gaat om een oud nest, dus wanneer de rupsen al zijn verpopt tot vlinders. Dit gebeurt ongeveer in juli.

Natuurlijke vijanden

De processierups kent ook een aantal natuurlijke vijanden; kool- en pimpelmezen, sluipwespen, spreeuwen, boomklevers en de koekoek. Waarom is dit belangrijk om te weten? Je kan zo rekening houden bij de beplanting van je tuin, door vaste planten te planten onder de eikenboom die de natuurlijke vijand van de processierups aantrekt. Ook kun je bijvoorbeeld nestkastjes ophangen aan de eikenbomen om zo koolmeesjes te lokken, zij zien de kleine processierups namelijk als een lekker maaltje. Deze manier van duurzaam tuinieren is natuurlijk beter dan het bestrijden met gif.

Heb jij ook zo veel last van de processierups? Wat doe jij eraan om de klachten te verminderen?

Reacties