Statische kleding: zo kom je er vanaf!


Misschien herken je het wel; je trekt dat nieuwe jurkje aan, maar het kledingstuk blijft aan je lichaam plakken. Niet erg flatterend. Je jurkje is geladen met statische elektriciteit. Geen nood, met een paar tips heb je je statische kledingstuk zo weer ‘ontladen’.

Statische elektriciteit

Hoe komt het nou dat, vooral in de winter, je haar soms rechtovereind gaat staan of waarom die ene wollen trui knettert wanneer je hem uittrekt? Er is sprake van statische elektriciteit. Dit wordt veroorzaakt door wrijving tussen twee voorwerpen; kleding en lichaam bijvoorbeeld, maar ook bij twee kledingstukken die met elkaar in contact komen. Deze statische elektriciteit ontstaat voornamelijk wanneer de luchtvochtigheid erg laag is, bijvoorbeeld wanneer de verwarming thuis aanstaat. Wanneer je bent ‘geladen’ met statische elektriciteit, kunnen er ook schokjes ontstaan wanneer je metalen voorwerpen aanraakt, bijvoorbeeld deurkrukken.

Statische kleding ontladen

Het staat natuurlijk niet zo mooi als dat jurkje tegen je lichaam aan plakt. Ook is het niet zo prettig dat je constant kleine schokjes krijgt wanneer je je bureaustoel aanraakt of de deur opent. Deze schokjes zijn overigens geen risico voor je gezondheid, maar vervelend is het wel.

Wist je dat een aantal stoffen sneller elektrisch geladen zijn dan andere stoffen, bijvoorbeeld wol, zijde nylon, acryl, en fleece? Gelukkig zijn er een aantal trucjes waardoor je je kleding makkelijk kunt ‘ontladen’ van statische elektriciteit.

Gebruik haarlak

Spuit haarlak op je statische kledingstuk. Wel van een afstandje natuurlijk, anders ontstaan er vlekken op je kleding. Haarlak helpt perfect tegen statische kleren! Ook tegen statisch haar overigens.

Laat je kleding drogen aan de buitenlucht

Door je kleding altijd maar in de droger te stoppen, worden ze sneller elektrisch geladen. Bij voorkeur droog je je kleding daarom aan de buitenlucht. Als dat niet kan, hang je kleding dan gewoon aan een wasrek. Stop alleen dingen in de droger, als het écht noodzakelijk is.

Luchtvochtigheid verhogen

De grote veroorzaker van statische elektriciteit is droge lucht. Logischerwijs is een oplossing daarom; luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit doe je bijvoorbeeld al door vochtige kleding uit de wasmachine op te hangen aan een wasrek. Ook kun je regelmatig de waterkoker aanzetten of planten aanschaffen met een groot bladoppervlak. Je kunt natuurlijk ook een luchtbevochtiger aanschaffen, als de droogte bij jou in huis een groot probleem is.

Droogtrommeldoekjes

Wrijf antistatische droogtrommeldoekjes over je kleding heen. Handig voor als je weg moet en snel af wil van de statische elektriciteit. Je brengt de statische lading op deze manier over naar het doekje.

Verander van schoenen

Bij het dragen van schoenen met een rubberen zool, heb je sneller last van statische elektriciteit. Probeer daarom alleen schoenen te dragen met een leren zool.

 Heb jij ook regelmatig last van statische kleding? Wat doe jij eraan om dit te verhelpen?

Reacties