De 15 beste schoonmaaktips/ lifehacks!


Misschien vind je het wel heerlijk om iedere week je huis weer spic en span te maken. Maar dan ben je geloof ik wel een uitzondering, want de meeste mensen hebben er een hekel aan! Met deze tips is het doen van het huishouden een fluitje van een cent!

1. Schelpen in de waterkoker

Niet erg smakelijk wanneer je een kopje thee zet en er stukjes kalk in jouw mok dwarrelen. Wanneer je een aantal (schone) schelpen in de waterkoker legt, zal je hier geen last meer van hebben. De schelpen nemen het kalk namelijk op. Vervang de schelpen om de paar maanden, mooie gelegenheid om een dagje naar het strand te gaan!

2. Voegen schoonmaken badkamer

Verwarm azijn in een steelpannetje. Laat het niet koken. Doe de warme azijn in een plantenspuit en doe daar een scheutje afwasmiddel bij. Spuit royaal de voegen in en laat het een half uurtje intrekken. Spoel de voegen vervolgens schoon met warm water en ze zijn weer stralend wit!

3. Kreukvrije was

Heb jij ook zo’n hekel aan strijken? Haal dan meteen je kleding uit de trommel nadat je een was hebt gedraaid. Klop je kleding uit, hang het op aan een hanger en laat het aan de lucht drogen. Je zult merken dat je veel minder kreukels hebt dan wanneer je het in de droger zou doen.

4. Streeploze vloer

Zie je nog steeds strepen wanneer je je vloer hebt gedweild met allesreiniger? Probeer het dan eens met ammoniak. Doe een scheutje ammoniak in een emmer warm water en reinig daar de vloer mee. Je vloer zal weer blinken als nooit tevoren!

5. RVS oppervlakken

Verwijder vlekken van RVS oppervlakken en laat het weer glimmen door een beetje olijfolie op een doekje te doen en daar het oppervlak mee in te wrijven.

6. Gordijnen wassen

Wil je graag je gordijnen wassen, maar heb je er niet zo’n zin in om de haken eruit te halen? Laat ze er dan lekker inzitten! Doe er een washand omheen of een kussensloop met een elastiek.

7. Kalkaanslag in wc-pot

Ook regelmatig last van kalkaanslag in de wc-pot? Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en spuit hier de binnenkant van de wc-pot mee in. De bruinige kalkvlekken zullen, nadat je het even in hebt laten trekken, zo weer verdwijnen!

8. Halve citroen in de vaatwasser

Wanneer je een halve citroen bovenin je vaatwasser legt, zullen je glazen veel schoner worden. Daarnaast zal je vaat ook heerlijk fris ruiken.

9. Zet je kamerplant onder de douche

Sta jij ook regelmatig met een stofdoek de bladeren van je kamerplant af te doen? Dit kan veel makkelijker! Geef de plant een koude douche, letterlijk. Zet de plant onder de douche en spoel de bladeren af met de douchekop.

10. Badkuip snel schoonmaken

Je ligt natuurlijk het liefst in een heerlijk schoon bad. Met waterstofperoxide verwijder je snel en gemakkelijk de vlekken in je badkuip. Schenk de waterstofperoxide in een plantenspuit en spuit hier de vlekken mee in. Even laten intrekken en daarna afspoelen met water. Waterstofperoxide kun je kopen bij de drogist.

11. Wasmachine reinigen

Makkelijk en snel kun je de wasmachine reinigen met baking soda en azijn. Mix wat baking soda met water en doe dit mengsel in het wasmiddelbakje. Doe een scheut schoonmaakazijn in de trommel. Zet de wasmachine aan op de heetste temperatuur. Na afloop maak je de rubbers goed schoon met een stuk keukenpapier.

12. Aspirine in de wasmachine

Zijn je witte kleren niet zo wit meer, gooi dan eens een aspirine in de wasmachine. Het klinkt gek, maar het werkt echt! Je kleren zullen weer écht wit zijn en ook zijn de gele vlekken onder de oksels weg.

13. Vriezer ontdooien

Wanneer je de föhn op je vriezer zet, is het ijs zo ontdooit. Doe dit wel pas wanneer de vriezer al een paar minuten uit staat. Als je je vriezer gaat ontdooien wanneer het buiten ijskoud is, dan kun je daar je spullen uit de vriezer wegleggen. Ideaal!

14. Stinkende schoenen

Leg een koffiepad in je schoenen, dit neutraliseert de nare geurtjes. Want eerlijk is eerlijk; je hebt toch liever dat je schoenen naar koffie ruiken dan naar kaas?

15. Houd het netjes en ruim alles meteen op! 

De vuistregel bij een schoon en opgeruimd huis; hou het bij! Laat je spullen niet zo rondslingeren, doe vingerafdrukken meteen af met een vochtig doekje en doe je belangrijke papieren zo snel mogelijk in een map. Zolang je het maar bijhoudt, zal het niet zo snel oplopen en ben je veel minder tijd kwijt aan het huishouden.

Hopelijk heb je iets aan deze schoonmaaktips! En anders kun je natuurlijk ook altijd nog een huishoudelijke hulp boeken! 😊

Reacties