Bedwants herkennen, bestrijden en voorkomen


Een ongewenst vakantiesouvenir, dat is de bedwants. De laatste jaren krijgen ongediertebestrijders steeds vaker de melding van deze insecten in huis. Dit komt omdat we de laatste jaren ook vaker reizen. Bedwantsen komen voor in hotels, hostels, bioscopen, treinen en dergelijke plaatsen, en reizen gemakkelijk met je mee door zich in je koffer te verstoppen. Niet gek dus dat deze beestjes ook bij jou in huis komen te zitten. En geloof ons, een lange reis overleven ze met gemak; ze kunnen maar liefst 35 uur zonder voedsel! Maar daarna voeden ze zich met jouw bloed…

Bedwantsen herkennen

Bedwantsen (ook wel wandluizen genoemd) zijn erg klein, maar wél zichtbaar met het blote oog. Een volwassen bedwants is ongeveer 5 mm groot, donkerbruin, plat en ovaal. De wantsen leggen eitjes in groepen in je matras. Doordat de eitjes wit van kleur zijn, zijn ze lastig te zien. De wantsen zijn onder andere te vinden in je bed, zodat ze zich makkelijk kunnen voeden met bloed. Wat wellicht ook te zien is op je matras en waar je ze aan kunt herkennen; de uitwerpselen. Dit zijn hele kleine donkerrode vlekjes. De reden dat ze rood zijn, komt omdat het sporen van jouw bloed bevat.

Bedwantsen kunnen zich niet alleen verzamelen in je matras, maar ook op andere plekken in het huis waar het lekker warm en donker is. Denk hierbij aan elektrische apparaten, maar ook achter plinten, tussen lattenbodems, in je kleding, achter behang en in meubels.

Bedwantsen beten

De beet van een bedwants is niet te verwarren met een muggenbeet. Ze bijten in je lichaam en laten een spoor achter van bultjes. De bultjes kunnen opzwellen en gaan jeuken. In tegenstelling tot een muggenbeet, vormen de bultjes een rij. Iedereen reageert echter anders op een beet, dus je kan een bedwants niet alleen herkennen aan zijn beet. Je zou daarom grondig je huis moeten inspecteren of je sporen ziet van de wants. 

Bestrijding bedwantsen

Bedwantsen planten zich razendsnel voort. Als je de wants hebt ontdekt in een kamer, verplaats dan absoluut niet je spullen naar een andere kamer. Voor je het weet, heb je een plaag in heel je huis. Zelf de beestjes bestrijden is niet aan te raden. Je kunt ze moeilijk met het blote oog zien en daardoor is de kans groot dat er plekken worden overgeslagen waar ze verstopt zitten. Het beste kun je de ongediertebestrijder inschakelen wanneer je vermoeden hebt van een bedwantsplaag. 

Bedwantsen voorkomen

Natuurlijk zit je niet te wachten op bedwantsen en al helemaal niet in je eigen huis. Als je in een hotel gaat overnachten, laat dan altijd eerst je koffer op de gang staan en inspecteer je kamer eerst op de insecten. Is de kust veilig, zet dan nooit je koffer op of bij je bed. In plaats daarvan zet je je koffer zo ver mogelijk van het bed vandaan, in een bagagerek of zelfs in de badkamer. Mochten er dan toch bedwantsen verscholen zitten, dan springen ze niet zo makkelijk over naar je kleding in je koffer. Zodra je het hotel verlaat, controleer je je koffer goed op eventuele medereizigers. 

Wanneer je thuiskomt, was je je kleding op 60 graden. Kledingstukken die je niet op hoge temperatuur kunt wassen, doe je in een zak in de vriezer. Op beide manieren gaan de wantsen dood. 

Heb jij ooit te maken gehad met deze akelige beestjes? 

Reacties