Douchekop ontkalken


Af en toe is het nodig je douchekop te ontkalken, niet alleen omdat het hygiënisch is, maar ook omdat het water dan beter uit de kop stroomt. Het ontkalken van de douchekop is niet zo lastig, het vergt alleen even wat tijd.

Kalk verwijderen

Er zijn meerdere manieren waarop je kalk van de douchekop kunt verwijderen. Schoonmaakazijn werkt altijd goed tegen kalkaanslag. Draai de douchekop los en plaats hem in een bak gevuld met tweederde schoonmaakazijn en eenderde water. Laat de douchekop het liefst een hele nacht weken, de dag daarna kun je zo de kalkaanslag verwijderen met een lichtvochtig doekje. Wanneer je de douchekop weer vastdraait, laat je vervolgens het water even lopen zodat al het azijn weg wordt gespoeld.

Heb je een douchekop die vast zit? Dan vul je een plastic zak met schoonmaakazijn en bind je hem strak om de douchekop. Ook nu laat je de douchekop weer een nacht weken in het schoonmaakazijn. De volgende dag verwijder je de zak en zet je de douche aan, zodat er geen azijn achterblijft.

Hard water

Het kan zijn dat jouw gemeente extra hard water heeft, dan heb je dus automatisch meer last van kalkaanslag. Hard water bevat veel kalk door de aanwezigheid van kalk en magnesium. Benieuwd hoe hard het water is in jouw gemeente, dan kun je dat hier nakijken.

Kalkaanslag voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Kalk kan best wat schade veroorzaken, het kan er namelijk voor zorgen dat apparaten niet meer optimaal functioneren. De belangrijkste tip bij het voorkomen van kalkaanslag is om iedere keer na een douchebeurt, de douchestang en – kop even af te drogen met een handdoek. Ook zou je kunnen overwegen een waterontharder te plaatsen. Een waterontharder is een apparaat waarmee de hardheid van het water verminderd wordt, op die manier heb je minder last van kalk.

Gebruik bij het schoonmaken altijd milde reinigingsmiddelen, geen middelen op basis van zoutzuur of chloor want die kunnen schade veroorzaken. Spuit reinigingsmiddel ook nooit direct op de douchestang of -kop, maar doe het middel eerst op een doekje waarmee je vervolgens schoonmaakt.

Nu de douchekop is ontkalkt, kun je weer genieten van een heerlijke warme douche!

Reacties